Sento i oblido, veig i recordo, faig i entenc. (Proverbi xinès)

divendres, 4 de desembre del 2015

UNA TROBADA AMB ESCOLES HORTOLANES


Sota el títol ”Reptes de l’hort escolar”, l’associació per al voluntariat educatiu Harmonia 2.0, que actualment dóna suport als horts escolars dels centres educatius de les Franqueses, va promoure el proppassat 2 de desembre una trobada de reflexió i debat entorn d’aquest espai s  educatius.

La trobada, que es va fer a l’escola Guerau de Liost,  va ser a càrrec d’en Joan Manel Riera, responsable de l’Escola de Natura del Corredor i va comptar amb  l’assistència de representants de 10 centres escolars a més d’altres persones interessades en el seguiment d’aquesta experiència.


El ponent va presentar una extensa mostra bibliogràfica, tant d’interès tècnic, com didàctic sobre horts escolars. Es va acordar que se’n farà una maleta pedagògica, a càrrec de l’associació,  per tal que aquesta bibliografia pugui itinerar entre els centres que hi estiguin interessats .

A continuació, en Joan Manel Riera  va fer un traspàs d’informació de la trobada feta  a Llinars  el  3 de novembre, el resum de la qual s’annexa en peu.  S’hi recollien diverses perspectives entorn de l’hort:  l’aspecte social i relacional,  el creatiu, de coneixement, experimentació, de lleure... un punt destacat va ser la vinculació de l’hort amb el menjador escolar; a propòsit d’aquest àmbit es va convenir en el fet que “menjar és un acte eminentment polític”.

S’hi van detectar alguns dificultats a resoldre: d’espai, de qualitat dels sòls, de situació, de reg... però, el prioritari, el d’organització-gestió i el d’orientació i sentit de la pràctica hortolana.  En aquest sentit, es va passar als assistents  una graella qüestionari per compartir en una propera trobada que es vol per a mitjan del segon trimestre.

El cuiner i animador agrocultural Pep Salsetes va obsequiar els assistents amb una guia calendari dels cultius  més adequats a cada moment i va oferir el seu suport per proveir els centres, a través de l’associació Harmonia 2.0 de llavors autòctones recuperades.

Cal celebrar l’èxit de la trobada, l’interès dels assistents per repetir properament l’encontre i el fet que les Franqueses, avui és ja un referent en entorn hortolà de ciutat.








1 comentari:

  1. Va ser una trobada molt interessant per la informació d'en Joan Manel Riera i les aportacions dels participants. Hi ha molts temes a debatre i moltes experiències a compartir i, en conseqüència, ens va mancar temps per a tractar tot el que estava previst fer en la sessió.
    Espero que en la propera trobada puguem avançar més i, tal vegada, celebrem més encontres de forma regular i amb noves incorporacions d'escoles de la comarca.

    ResponElimina